i Ålesund 22.-24.august 2019

Klart for årets Matfestival i Ålesund (2017) /

Kommende torsdag braker det løs med årets Matfestival i Ålesund sentrum. Det betyr mat, drikke og aktiviteter i alle varianter fordelt på tre smekkfulle dager.
-Utrolig at det allerede har gått et år siden sist, utbryter festivalsjef Terje Devold som benytter anledningen til å ta et aldri så lite tilbakeblikk. 
-Fjoråret var et viktig år, der vi fikk tatt noen gode og viktige grep. Ikke minst fikk vi på plass nysatsinger som «Barnas Matfestival» og eget «Streetfood-område». Enda mer blir det i år, forteller han. 
 
Mat i fokus
-Vi har tatt helt bevisste grep for  å styre festivalen i ei samlet retning med fokus på kvalitet og gode matopplevelser. Dette skal være de tre dagene i året da du legger igjen matpakken hjemme og unner deg en god lunsj og middag ute i byen, forteller Devold som sier at det er viktig å ha resten av byen i ryggen når man lager fest. 
-Vi har skapt ekstra god plass for norske og helst lokale råvarer. Heldigvis har vi også fått med oss mange av restaurantene og spisestedene i byen som tross alt holder på med dette hele året. I fjor lanserte vi derfor «Utvalgte restauranter» som alle står på nå i forkant av festivalen for å tilby noe ekstra på menyen, et godt tilbud eller lager egne eventer for publikum i de dagene festivalen pågår.
Her blir det eksklusiv "pop-up" restaurant på Scandic Parken, Champagnelunsj på Klippfiskakademiet, vinkvelder og mye mer. Se alle eventer fra utvalgte restauranter.
 
I samarbeid med Bypatrioten og Teaterfabrikken kommer det også noe en helt nytt. «En smak av Ålesund».  
-Matfestivalen har vært på jakt etter et godt kveldsarrangement og da denne idéen kom på bordet synes vi den var så spenstig at vi sa ja umiddelbart. Her har Bypatrioten satt sammen en en helt unik festaften med lokal mat og underholdning.  Hva smaker Ålesund? Spør Terje. 
-Jeg vet at Bypatrioten og Teaterfabrikken har noen friske overraskelser på gang til de som er glad i både mat og kultur, og med den listen av samarbeidspartnere som de presenterer så er dette noe vi gleder oss til. 

Barnas Matfestival 
De som besøkte matfestivalen i Ålesund i fjor kunne også få med seg en helt ny arena skreddersydd for å gi gode opplevelser for barn og unge. Et tilbud som ble svært godt mottatt. 
-Vi ble faktisk tatt litt på senga over hvor mange som ønsket å være med på å lage sin egen fiskemiddag og ikke minst besøke vår egen «Fiskekakefabrikk». 3000 fiskekaker ble produsert fra grunnen, stekt og spist av sultne småtasser, ler Devold. -Det i seg selv sier mye om at både interessen og behovet er høyst tilstede for gode matopplevelser for barn og unge, sier Devold som avslører at Matfestivalen kan friste med egen hamburgerbar for de små. 
Hakallegarden kommer tilbake og det blir ulike aktiviteter på arenaen. Ryktene skal også ha det til at man lørdag kan treffe freidige sjørøvere som legger til kai i den fantastiske bankskøyta. 
 
God drikke
De senere årene har også god drikke, og da spesielt øl, blitt en naturlig del av en stor Matfestival. Det brygges i naust og på loft i hele regionen vår. «Ålesund ølfestival» har blitt en egen festival i festivalen og strekker seg over to dager. I fjor var der ikke en billett å oppdrive. 
-Vi var helt utsolgt. Vi har derfor utvidet kapasiteten, flyttet den inn i Korsatunnellen hvor vi får bedre plass til både besøkende og utstillere. I år har vi så langt fått med oss hele 16 ulike utstillere som skal by på lokale, regionale og nasjonale kvalitetøl. I tillegg har vi åtte hjemmebryggere fredag hvor vi også har to ulike konkurranser der publikum er med på å stemme frem sin favoritt.  Vi snakker om 100-150 ulike typer øl, sier han og opplyser at billettsalget til denne går unna!  Ønsker du å vite mer om Ålesund Ølfestival og hvem som er representert kan du få nyheter på denne facebooksiden. Billetter til eventet kjøper du her. 

Rekord i klippfisk 
-Matfestivalen ønsker selvfølgelig å være et treffsted ikke bare for de som er glade i å lage og spise mat. Vi har også et hav av produsenter og leverandører av utstyr, som har dette som yrke. Derfor er vi stolte av at det i år også blir storhusholdningsmesse på dagtid i Korsatunnellen. I tillegg har vi fått med kokkelauget på det som vi tenker vil bli den store publikumsmagneten på lørdag på dagtid. Da skal vi prøve å sette rekord i klippfisk når vi serverer et hav av klippfiskretter i Korsatunnellen. For 100 kroner kan du spise så mye du vil, et tilbud som burde passe sunnmøringer.

Utstillere
 -Vi gjorde viktige grep i fjor og bestemte at arenaen til Matfestivalen skulle være forbeholdt matrelatert aktivitet. Det gjorde vi lurt i. Allerede i mai hadde vi flere utstillere på plass enn vi hadde da vi åpnet festivalen i fjor. At vi i tillegg har gjort festivalen mer kompakt med å redusere antall dager fra fire til tre, har gjort det lettere for småskala produsenter å være med, sier festivalsjefen som nå er midt i innspurten. 
-Nå er det bare å gi gass, sier han og oppfordrer publikum om å se over hele programmet og forsyne seg!
 


 

70 16 34 35
post@matfestivalen.no